«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його готовність іти на уклін. "Російська ідея про те, що кожна наступна пропозиція про переговори буде для України гіршою за попередню, якимось неймовірним чином дійшла до мозку Зеленського. Уже вдруге за останній час він заявив про можливість переговорів із Росією", - зарозуміло заявляє газета "Московский комсомолец"...

«Мереживні трусики і бази НАТО»

"Московский комсомолец" наполягає, що "Зеленський прийняв пропозицію Путіна: поки тільки першу частину".

"Буквально минулої п'ятниці, під час візиту до Брюсселя, Зеленський зробив заяву, яку ще зовсім нещодавно вважали б просто неможливою: "Ми повинні покласти план врегулювання на стіл протягом кількох місяців". Бо Київ нібито не зацікавлений у затягуванні війни, "у нас багато поранених і вбитих", "втрати ЗСУ на полі бою зростають". Тут немає сенсу питати, а як же твердження Києва про те, що втрат в України "в 10 разів менше, ніж у росіян" і куди поділася "перемога". Але важливо зазначити, що навіть Зеленський усвідомив: втрати України настільки великі, що витягнути протистояння неможливо. (Пам'ятаєте тезу - "до останнього українця"?)", - перекручує "МК" ситуацію однозначно з вигідної Кремлю позиції.

"А вже в неділю Зеленський в інтерв'ю виданню Philadelphia Inquirer погодився з можливістю перемовин із Путіним, хоча раніше неодноразово говорив про неможливість таких переговорів, що навіть було закріплено в Україні законодавчо. Але тут справа така: пацан - господар свого слова. Захотів - дав слово, захотів - узяв назад", - кепкує "МК".

І ніби ненароком уточнює, а заразом і відверто прибріхує: "Звісно, не безпосередньо з Путіним, а з використанням посередників, як це було зроблено під час обговорення і створення чорноморського зернового коридору (...) А тепер найважливіше - завдання всього цього. А завдання таке - дійшло таки до Зеленського - не допустити повної руйнації України і всього українського та забезпечити безпеку для теперішнього і для майбутніх поколінь українців. При цьому має бути якась "сатисфакція" з боку Росії і, звісно, вступ України до НАТО та ЄС. Ніяких більше заяв про "кордони 1991 року".

А далі "МК" уже бреше на повну: "Ну, ось, будь ласка. З першою частиною путінських пропозицій Зеленський фактично погодився - реалії "на землі", входження Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей до складу Росії, необхідно прийняти. Бо навіть йому стало очевидно: що далі, то менші території залишатимуться Україною. Інша річ, що мети СВО - денацифікацію (а це саме що знищення нинішньої української державності) і демілітаризацію (а це позаблоковий статус України) - ніхто не скасовував і, сподіватимемося, не змінить у змістовному плані. Але ж не можна отримати все й одразу - поступово розмова дійде і до цілей СВО. Поки ж це виглядає, перебільшуючи, так: Росії - нові території, а частині України, що залишилася, - мереживні трусики і бази НАТО".

"А головне, все це можна видати за ситуацію "перемоги", причому з обох сторін конфлікту. Сучасний світ влаштований так, що навіть повний провал можна видати громадськості за тріумф. І тільки це - як ситуацію названо і піднесено - має для політиків значення. Ось тут і нам варто бути пильнішими", - підозріло насторожено підсумовує "МК".

«На такий ідіотизм не поведемося»

Офіційна "Парламентская газета" поговорила з двома високими російськими чиновниками на "тему безпілотників". Обидві розмови вийшли відверто обережними - немов чиновники боялися комусь нашкодити.

Перший співрозмовник "ПГ" - голова комітету Держдуми РФ з оборони генерал Андрій Картаполов. Він заявляє, що "Росія не відповість на провокації з БПЛА над Чорним морем" і збивати дрони над Чорним морем російські військові не будуть, "щоб не допустити ескалації конфлікту".

На запитання, "яку функцію виконують стратегічні безпілотники США над Чорним морем, чи їхня присутність - провокація?", Картаполов обережно відповідає: "Говорити про те, що безпілотники наводять ракети, все ж таки не цілком коректно. Ракети наводяться за координатами. А координати в 90 відсотках випадків постачаються з даними космічної розвідки і каналами агентури, яка в Криму досі, на жаль, хоч і в дуже урізаному вигляді, але існує. Безпілотники тут виконують функцію супроводу і підтримки, головне, що вони роблять - визначають і уточнюють позиції наших систем і засобів протиповітряної оборони. Звичайно, вони впливають на ситуацію, збирають і аналізують дані, але говорити про те, що саме вони дають координати, саме вони визначають цілі, не зовсім правильно".

Чи може армія РФ згадані безпілотники збивати? Картаполов обережний і тут: "Технічно - так, можемо. Фактично спроба збити такий безпілотник призведе до подальшої ескалації конфлікту вже безпосередньо між Росією і НАТО. Нам зараз потрібно працювати в іншому напрямку. Треба розвивати і нарощувати присутність систем радіоелектронної боротьби. У тому числі створювати пристрої на нових фізичних принципах, щоб ці безпілотники в принципі втратили будь-яке практичне застосування, стали сліпими, глухими і марними"...

Невже на Заході не усвідомлюють ризик прямої конфронтації РФ і НАТО?, - запитує Картаполова "Парламентская газета".

"Усі вони прекрасно розуміють і усвідомлюють. Це ж, крім іншого, очевидна провокація. А ось чого вони не розуміють - то це те, що ми на такий, з дозволу сказати, ідіотизм не поведемося, тому що прекрасно бачимо всі їхні наміри. Ми будемо робити те, що повинні - виконувати завдання, поставлені верховним головнокомандувачем у рамках спеціальної військової операції. А Штати - ну, нехай через ці безпілотники спостерігають за ганьбою своїх сателітів", - з очевидним безсиллям відповідає російський політик-генерал.

Інший політик - заступник голови комітету Держдуми РФ з енергетики Юрій Станкевич також запевняє про "нешкідливість" ворожих дронів - "через атаки на нафтопереробні заводи та склади пального не виникне дефіциту: виробництво пального в країні набагато випереджає внутрішні потреби ринку, а самі енергетичні об'єкти планують посилено захищати, зокрема й із використанням систем ППО та радіоелектронної боротьби".

Цікаво, що Станкевич жодного разу не згадує, українські це безпілотники чи "натовські", і навіть не приховує: шкода від ударів цих безпілотників по російських НПЗ і складах, "безумовно, є", але вживають "заходів із протидії".

"Інформація непублічна, розголошувати я її не можу, але просто повірте - сума там велика. Однак заходи з протидії різного роду атакам, зокрема і з використанням БПЛА, теж дають свій результат. Заходи ці комплексні, пов'язані як із підвищенням якості міжвідомчої взаємодії за лінією Міноборони, ФСБ, відомчої охорони, ЧОПів тощо, так і з постачанням систем придушення і попередження про підготовку нападу. Крім того, ми вдосконалюємо законодавче регулювання. Жодних шапкозакидацьких настроїв і недооцінки ситуації немає. Ми всі прекрасно розуміємо, що енергетика - кровоносна система економіки й удари по ній є досить чутливими", - міркує Станкевич так просто, немов удари безпілотників були заздалегідь спеціально заплановані.

"...Якихось істотних ризиків, пов'язаних із перебоями поставок, наразі не спостерігається. І більше того, ті об'єкти енергетичної інфраструктури, які було пошкоджено взимку-навесні цього року, вже відновлено і вони вийшли на проєктні потужності", - з оптимізмом заявляє Станкевич.

На запитання, "чи можливо повністю "закрити" ключові об'єкти паливно-енергетичного комплексу для противника, оснастити їх усі передовими засобами ППО, наприклад", заступник голови комітету відповідає: "Безумовно, це реально. Ба більше, заходи щодо, скажімо так, посилення присутності засобів протидії проводяться. Але я, на жаль, не уповноважений тут вдаватися в деталі зі зрозумілих причин".

Станкевич відверто визнає: ризик нових атак безпілотників на російські НПЗ і склади зберігатиметься.

"Повністю його нівелювати і сказати: "ми вирішили проблему" - це від лукавого. Ми прекрасно розуміємо, що мозкові центри наших супротивників перебувають за межами України і проводять щоденний аналіз ефективності вжитих ними дій. І військова думка не стоїть на місці, і технічні рішення, зокрема пов'язані з космічною розвідкою, удосконалюються", - прямо говорить політик.

"Зараз ми живемо в новій реальності і намагаємося до неї адаптуватися - врахувати всі можливі загрози і розробити ефективні заходи протидії їм", - з часткою безвиході констатує Станкевич.

«Відбиваємо контрудари»

В урядової "Российской газеты" немає приводу писати про "стратегічні перемоги" Росії в Україні - їх просто немає. Доводиться ділиться думкою якогось "військового експерта, редактора журналу "Арсенал Отечества" Олексія Леонкова, який "розповів про підсумки СВО в червні".

"Якщо підбивати підсумки нашої кампанії за червень, то, напевно, найінтенсивнішою ділянкою на цьому часовому відрізку був Харківський напрямок, де діє наше угруповання "Північ". Тут активні бойові дії ведуться на схід від Харкова в Липцовському і Вовчанському операційних районах. У цих районах командування противника не раз намагалося наносити контрудари, які були відбиті нашими військами. Підрозділи ЗСУ раз за разом намагалися вибити наші війська із займаних позицій, але незмінно зазнавали невдачі і з великими втратами відкочувалися на вихідні позиції", - бадьоро розповідає "експерт" про ситуацію, в якій російська армія взагалі-то збиралася наступати, а не "відбивати контрудари".

"Наразі запеклі й запеклі бої йдуть у місті Вовчанськ. Але нічого суттєвого ворогу домогтися не вдається. Наші війська наносять по позиціях противника комплексний вогневий вплив авіацією, дронами та артилерією. Удари також наносяться по переправах і бродах через річку Вовча, чим зривається ротація ЗСУ та евакуація поранених", - не приховуючи, заявляє "експерт".

"Також у червні провалилися всі спроби ЗСУ контратакувати на Куп'янському та Авдіївському напрямках. Мало того, тут ми непогано поліпшили своє позиційне становище, звільнивши більше десятка населених пунктів. Можна стверджувати, що черговий контрнаступ ЗСУ в травні-червні, про який говорила київська хунта, так і не відбувся. У липні можна очікувати чергового сплеску активності української армії перед самітом НАТО", - додає "стратег" Леонков.

Хвалиться він і тим, що російські окупанти "в червні вперше стали застосовувати фугасні авіабомби ФАБ-3000 з універсальним модулем планування і корекції".

"Ці бомби вже показали свою ефективність і довели скептикам, що їхнє виробництво було необхідним. Звичайно, поки йде що називається притирання нашої авіації до використання нового для них виду боєприпасів. Але я думаю, що наші льотчики швидко наб'ють руку і почнуть їх скидати більш ефективно", - явно пишається Леонков діями російських льотчиків-убивць.

Водночас він визнає, що зараз "у ЗСУ зросла активність щодо використання боєприпасів, тобто зараз у них немає снарядного голоду".

"Також Україна активно використовує безпілотники для атак наших позицій. Зараз у ЗСУ намагаються сформувати з операторів безпілотників окремий рід військ, щоб підрозділи БПЛА додавалися на посилення бригадам, які стримують наш наступ. Крім того, київська хунта чекає надходження на озброєння західних літаків, які, як вони вважають, мають забезпечити їм можливість прориву на низці ділянок на лінії бойового зіткнення", - констатує кремлівський "експерт".

Він намагається пояснити, чому російські війська "зараз не ведуть активного наступу з великим просуванням у глиб території противника".

"Російські підрозділи перебувають в активній обороні, що перемежовується тактичним наступом на низці ділянок. Завдання наших військ - максимально знекровити живу силу противника. Зробити так, щоб втрати ЗСУ на лінії бойового зіткнення були вищими за мобілізаційні можливості України", - повчає Леонков.

При цьому він не приховує, що російські військові стали встановлювати станції радіоелектронної боротьби "не тільки на бронетехніці, а й на звичайних автомобілях, які пересуваються поблизу лінії бойового зіткнення". Тобто, прямо визнає про використання для ведення військових дій цивільного транспорту.

«Наші російські штірліци»

Так звана "Свободная пресса" вхопилася за повідомлення Служби безпеки України "про затримання членів якоїсь громадської організації, які планували оголосити "усунення від влади" чинного керівництва і захопити будівлю Верховної Ради".

Природно, інформації СБУ "СП" не вірить, і піддакнути це просить деяких чергових російських "експертів".

Один із них, такий собі "голова "Центру політичної просвіти" Іван Мезюхо, заявляє, що "схоже на те, що ця історія зі спробою "держперевороту" виглядає як фальсифікація".

"Аж надто наївні тоді невдалі "держпереворотники". Від того, що ти захопиш Верховну Раду, ти не отримаєш владу в країні. Сьогодні українським державним утворенням керує не парламент, а фактично військова хунта в особі Зеленського, який виконує укази з Вашингтона", - суворо вказує Мезюхо.

"Чесно кажучи, у мене складається враження, що всі ці повідомлення СБУ - це велика містифікація. Звичайно, мені, як громадянину Російської Федерації, дуже хочеться вірити в те, що в Україні, в її найвищих ешелонах влади, працюють наші російські штірліци. Хочеться вірити в те, що їх багато, але реальність така, що щонайменше за останні 10 років українські спецслужби дуже часто вішали ярлик агентів Кремля і ФСБ на своїх же громадян, які не були нашими силовиками", - міркує Мезюхо.

Він не приховує: "Росії сьогодні вигідні будь-які внутрішньополітичні бродіння в Україні: низка державних переворотів, переділів, махновщина, отаманщина... Усе це в інтересах Російської Федерації. Тому нехай ці павуки зжирають один одного - це нам на користь".

На запитання, "чи можливий в Україні реальний переворот, за яким сценарієм і хто може його здійснити?", Мезюхо відповідає якось примітивно: "Переворот можливий, якщо його профінансує і здійснить посольство Сполучених Штатів Америки в Києві. Судячи з усього, сьогодні дипломатичне відомство Сполучених Штатів не збирається цим займатися. Теоретично, звичайно, можливий військовий переворот, але такий сценарій теж злегка притягнутий за вуха".

"Вважаю, що низка вищих посадових осіб у Збройних силах України мають своїх кураторів у Брюсселі, Лондоні та Вашингтоні. Вони не самостійні", - підсумовує московський диванний "експерт".

Огляд підготував Михайло Карпенко, «ОстроВ» 

Статті

Країна
04.07.2024
10:23

Земельна реформа, рейдери, війна і не тільки… Про що не мовчать фермери прифронтової Дніпропетровщини

Що насторожує в цій реформі? Під час війни можливість концентрувати в одних руках до 10 тис гектарів землі – погана історія. Уявіть, що аграрій скупить ці 10 тисяч в одній громаді. Це породжує монополію, монополія –  корупцію.
Країна
03.07.2024
13:57

Економіка: зростання всупереч війні

Українська економіка збереже позитивну динаміку цього року всупереч усім викликам повномасштабної війни. Такого обнадійливого висновку дійшли експерти Світового банку (СБ), аналізуючи підсумки перших 5 місяців.
Світ
02.07.2024
17:02

«Зеленський прийняв пропозицію Путіна». Російські ЗМІ про Україну

РосЗМІ не натішаться: "У Києві знову заговорили про переговори". При цьому акцент президента Зеленського на можливості переговорів Києва і Москви тільки через посередників кремлівські ЗМІ навмисно приглушують, позицію Києва подають як його...
Всі статті